Scabbies aka kudis buta

Mengelitis mereyam mak nok menderita gatal2 lepas sebulan balik phuket. Igtkan rashes sbb sunburn mandi pantai. Upernye kene jangkitan hama parasit yg hidup di kulit manusia atau kudis buta.

Dua kali juga berkuntum ke klinik tp kali ke-2 lawatan ke klinik idzham pandan indah gak yg berjaya membongkar misteri penyakit beta ini. Koh koh koh. Maklum la doktor taraf pakcik2 ni lagi byk pengalaman dari doktor muda sebab dia makan garam dulu. Diberinya scoloma lotion utk sapuan malam. Tujuan lotion ni utk bunuh (kill kill, die die) sgala mak nenek hama dgn telur-telur dia sekali.

Kalau perasan hama ni suka membiak di kawasan sekitar siku dan tangan memula kewujudan dia. Lepas tu merebak ke bahagian peha, punggung, area bra dan perut. Hama ni akan hidup di liang2 roma dan bertelur serta buang tahi di situ. Kejadian gatal melampau berlaku di waktu malam kerana hama aktif pada masa tersebut dan juga disebabkan najis hama tu sendiri.

Hasil menggoggle jumpa plk sejenis lotion yg ada kandungan permethrin 5% yg menurut bacaan tersebut amat berkesan dlm menghapuskan hama dan telur dgn sekali apply saja. Berusahalah beta mencari lotion ascab. Pencarian berakhir di farmasi Caring bangunan The Store Pandan Indah. Usaha lain pun diteruskan juga dgn mandi guna sabun buku sulfur (jumpa keluaran HOE di Watson’s) serta pencuci muka daun neem & tumeric brand Himalayan.

Masalah besar hama kudis buta ni senang berjangkit menerusi sentuhan, cadar, towel, sofa atau tempat2 yg kita suka lepak. Jadi sesiapa yg serumah paksa jugak dia pakai lotion ascrabs tu bagi memastikan kematian dan kepupusan total si hama bedebah itewww. Kalau ikut saranan tuan doktor, segala baju, cadar towel dan sarung sofa kene basuh guna air panas.

 

 

 

 

Advertisements

Lemau

Breakfast

1. roti canai – 300kcal

2. nescafe – 150kcal

3. roti bawang putih – 100 kcal

Lunch

1. nasik putih – 150kcal

2. ikan pari bakar – 150 kcal

3. ciku 1 biji – 50kcal

snack

post workout

1.

Dinner

1.

2.

3.

Workout

1. srtrides – 20 min – 150kcal

2. aerobik – 300kcal

Kalori intake =

kalori burn =

 

Hari ini hari Jumaat

Breakfast

1. susu cekelat – 168kcal

2. roti wholegrain + Kaya 2 kpg – 200kcal

3. kek blek forest – 100kcal

Snack

Lunch

1. Laksa – 250kcal

Snack

1. kek cis jepun – 20kcal

2. kek walnut – 30kcal

3. kek blek forest – 100kcal

Post Workout

1. –

Dinner

1. nasik lemak – 200kcal

workout

1. strides 1 jam – 350kcal

Total kalori intake = 1363kcal

Kalori burn = 350kcal

Entah hari ke berapa da…

Setelah ditego oleh katak biru yang jahat   comel la sangat. Gagahkan diri buat ini punye diari. Maceh katak.

Breakfast

1. pisang kecik 1 pc – 50kcal

2. roti wholegrain + Kaya 3 kpg– 250kcal

Snack

1. susu low fat – 113kcal

Lunch

1. nasi minyak 50gm – 90kcal

2. daging kicap – 120kcal

3. ayam merah – 150kcal

4. tembikai – 20kcal

Snack

1. roti wholemeal 2 keping + kaya = 200kcal

2. kepek pisang segenggam = 100kcal

Dinner

1. nasi 3 sudu = 30kcal

2. ikan grg 1/2 ekor = 30kcal

3. kuah lemak 2 sudu – 30kcal

 

workout

– none

Total kalori intake = 1163kcal

Kalori burn = none from workout.

Sebab bangun lambat kan jadi x sempat nak pack baju gym… X pegi la jadinye gym arini.. sedey terlepas mtv dance style sesion :(.. x merasa la jadi jlo ini ari…

4th day

Birthday mr. busuk today… Hepi birthday sayang, Semoga semuanya ok dan sentiasa bahagia dilimpahi rahmat tuhan dunia dan akhirat. amin. luv u :-*

Breakfast

1. Granola bar 1 pc – 98kcal

2. roti wholegrain 2 kpg– 150kcal

3. chedar cheese 1 slice – 80kcal

Snack

1. pisang – 112kcal

2. susu low fat – 113kcal

Lunch

1. nasi putih 70gm – 100kcal

2. ikan pari bakar – 120kcal

3. salad – 5kcal

Snack

1.

2.

Post workout

Dinner

1.

2.

workout

1. stepper 20min

2. cycling 30min

3. sliding 10 min

Total kalori intake = kcal

Kalori burn = 

Sori ye pada diri sendiri. Ingat nk update pada esoknye iaitu pada 9.11.2012 tapi saya demam… teros la lupe nak update… cacat jadinye entri ini 😦

3rd day

Semalam singgah celeb fitness dan timbang berat. Berkurang dari 62.7kg kepada 62.3kg. Da kurang 400gm. Saya suka. suka. suka.. 🙂

Breakfast

1. roti wholegrain 2 kpg– 150kcal

2. chedar cheese 1 slice – 80kcal

Snack

1. apple – 100kcal

Lunch

1. pisang 1 biji – 112kcal

2. susu low fat – 113kcal

Snack

1. Granola bar 1 pc – 98kcal

2. pisang grg 1 pc – 100kcal

Post workout

Dinner

1. susu HL – 1 mug – 125kcal

2. roti wholegrain – 1 kpg – 80kcal

workout

– rest day sbb bejalan pon da macam robocop

Total kalori intake = 958kcal

Kalori burn = none from workout

* macam x cukup makan la plak. aduhhh.